Befektetési tanácsok

Melyik a nyerő tőzsdei stratégia?

Minden tanfolyamomon felmerül és talán a legizgalmasabb kérdés az, hogy melyik a legjobb stratégia? Ez olyan, mint hogy a szőke, fekete vagy barna csajok a csinosabbak? 🙂

 

Minden gyakorlott kereskedőnek van kedvenc stratégiája – kell hogy legyen, mert stratégia nélkül nem lehet kereskedni. Bármilyen szabályrendszert használunk is, az már tekinthető stratégiának – nem kell nagy dolgokra gondolni, minden egyszerű alapszabály, kereskedési módszer tekinthető stratégiának, ami a nyitás, pozíció kezelés és zárás elvégzésére tartalmaz “utasítást”.

Tehát a stratégia egy szabályrendszer. Min múlik, hogy melyik lesz számunkra a nyerő? Van tökéletes, minden helyzetben és kereskedőnek egyformán jó stratégia?

Melyik kereskedési stratégia a legjobb?

A számunkra megfelelő, az adott piaci körülmények között a legjobban használható stratégia kiválasztása nem könnyű feladat – de a “történet” igazából erről szól.Nem hiszem, hogy egy stratégia elegendő. Ez azt feltételezné, hogy csak egy adott helyzetben, a megfelelő körülmények kivárásával kereskedünk vagy nagyon egyszerű stratégiát alkalmazunk. Szerintem jobb megoldás az, hogy ha több begyakorolt sablonunk is van és bármi történik, a megfelelőt elővéve alkalmazkodhatunk. Vannak stratégiák, amelyek csak adott termékre, piacra alkalmazhatóak, vannak időigényesebbek és teljesen automatizáltak is (robot stratégiák).

Én az egyszerűbb stratégiák híve vagyok. Minél többet kereskedik valaki, annál inkább rájön, hogy nincs egyetlen üdvözítő megoldás, a piac állandóan változik, a legjobb egyszerre több terméket vizsgálni, elemezni és ha kell, akkor akár egyszerre több stratégiával “dolgozni”.

Minden piaci helyzetnek, terméknek és elemzésnek meg van a legjobban megfelelő stratégiája – csak fel kell ismernünk, aztán az alkalmat tétovázás nélkül megragadnunk és fegyelmezetten végig kereskednünk az adott piaci lehetőséget. Csak olyan helyzetekbe menjünk bele, amelyet már ismerünk, felkészülten várunk minden történést és akkor váratlanak tűnő eseményekre is van kész reagálási “terv” – na ilyen egy jó stratégia.

Nem csak a stratégia kiválasztásánál, de a kereskedésnél általában véve fontos egy alapvető elemzés:

  • milyen tőkével és tudással rendelkezem
  • mennyi időm van a kereskedésre
  • milyen személyiségű, kockázatvállalású kereskedő vagyok
  • melyik piacon és milyen termékkel szeretnék kereskedni
  • a tudásomat tanfolyamon alapoztam meg és tőzsdeklub keretén belül mélyítem el

Milyen ismertebb stratégiák léteznek?

A kis tőkével, magas tőkeáttétet választva kereskedő kezdők egy nagyon vékony jégen táncolnak – csak idő kérdése, hogy mikor buknak egy nagyot. És ez nem a stratégia hiánya miatt következik be – sokkal nagyobb a baj. Még csak azt sem tudják, hogy mire is lenne szükségük.

A Day-trade egy jó stratégia, sokan használják, de valóban csak azoknak ajánlott, akik a legfegyelmezettebb, tapasztaltabb, pszichésen terhelhető kereskedők. Ott tudnak ülni a gépnél és azonnal reagálnak a változásokra. A day-traderek kedvenc stratégiája a skalpolás. Ez nagyon kemény munka, meg kell szokni a veszteség időben történő lezárását is, ami a legtöbb kezdő kereskedőnek komoly gondot jelent. Ennél a stratégiánál a legnehezebb a megfelelő stop szint beállítása. A legtöbben nem is használják, de erről nekem más a véleményem (Részletek a tanfolyamon).

A skalpolóstratégiát alkalmazó robot programokat is használatba vehetjük, rövid távon rendkívül jók tudnak lenni, azonban megfelelő felügyelet nélkül szerintem nem működtethetőek tartósan nyereségesen. (Változik a piac, változtatni kell a robot beállításon, stratégián is.)

A swing kereskedők már összetett stratégiákat is szoktak választani, szeretik például a trendkövető stratégiák különböző változatait, a pozíció építést. Próbálnak trendforduló környékén nyitni és lehetőleg végig vinni egy egész trendet. Ez szerintem is nyereséges, pszichésen kevésbé terhelő és megfelelő money management alkalmazásával nyereségesen folytatható megoldás. Ezeknél a stratégiáknál jól használhatóak a scriptek, félrobot programok is.

Minél többet kereskedik valaki, annál inkább rájön, hogy nincs egyetlen üdvözítő stratégia. A jó kereskedő éppen attól válik sikeressé, hogy képes az adott helyzetnek megfelelő stratégia kiválasztására, nem ragaszkodik mereven egy dologhoz. A kezdők számára hasznos a stratégiák leírása, részletes kifejtése, mert akkor derül ki, hogy valóban minden helyzetre, a kereskedés teljes menetére tartalmaz-e megfelelő megoldási javaslatot az adott stratégia

Eredetileg több stratégia bemutatását terveztem, de aztán rájöttem, hogy éppen azért nem jó leírni őket, mert a háttér elemzése, a teljes döntési folyamat  bemutatása nélkül ezek nem értékelhetőek. Erre pedig már alkalmasabbak a tőzsdei szakértő videó felvételek.

A lényeget nem kereskedés során kell kitapasztalni, a kereskedés nem olyan, mint a biciklizés, hogy majd menet közben belejövünk.

Szerintem nem lehet a lényeget az interneten “összevadászni”, hanem egy tanfolyamon érdemes megtanulni:

Következő tanfolyam időpontja, részletei árai >>

dr.Tatár Attila

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!